Tuesday, October 25, 2011

Tutorial : Scrollbar Hover for Blogskins

Heyo. Tadi ada request dari Atika.
Dia tanya macam mana nak buat scrollbar macam saya untuk blogskins.
Okay, itu namanya scrollbar hover.
Jom start.


1. Dashboard > Template > Edit HTML
2. Search kod ni </style>
3. Copy kod kat bawah ni, then paste kan di ATAS kod </style> tadi.



::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background:#FF62B0;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #ffff00;
-moz-border-radius: 0px;
border-radius: 0px;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
-moz-border-radius: 4px;
border-radius: 4px;
background:#FF62B0;
}


Nota kaki :
pink : warna background scrollbar
biru : warna scrollbar sebelum hover
purple :  warna scrollbar selepas hover
Kod warna boleh cari di sini.

Kod untuk scrollbar tu saya dapat dari Farahin anda Ain Fadhilah :)
Kalau tak jadi, bagitahu yea?
Kbai.

From: -Muhd Fadlin-

6 comments:

Little Sunrise said...

wahh ! Jadilah . Tenkie~ :D

Ain Fadhilah said...

actually code tu saya puny lol

Muhd Fadlin said...
This comment has been removed by the author.
Muhd Fadlin said...

@Ain Fadhilah , yer eh? hoho, act saya jumpa kat blog farahin :) xpe xpe, saya credits :D

amira gurlz said...

Thanks jadi

yana tralala ~ said...

jadik lah , tank u :DD