Friday, October 28, 2011

Tutorial : Buat Welcome Image (Pixlr)


Heyo. 
Tutorial ini direquest oleh Shafizza.
Dia tanya macam mana nak buat welcome image.
Saya biasa buat welcome image guna Pixlr.
Okay, jom start.

  • Pergi ke http://pixlr.com. Kemudian select Open photo editor.
  • Kemudian dia akan keluar gambar macam kat bawah ni. Kalau yang tak keluar tu, ce refresh ce refresh.
(klik untuk gemuk)
  • Lepas tu, dia akan keluar pulak macam ni kan?


(klik untuk gemuk)

  • Then, korang dah boleh edit la. Actually saya pun tak paham sangat gina Pixlr ni. So, korang boleh try godek godek sendiri okay? Kalau langsung tak paham tu, teruskan ikut tuto ini okay.
  • Lepas dah tekan okay tadi, dia akan kuar macam ni kann?
(klik untuk gemuk)

  • Kalau nak masuk kan apa apa gambar kan, korang tekan Layer > Open image as layer. Lepas dah masukkan gambar, kalau gambar tu transparent lagi, transparent kan dia. Cara nak transparent kan gambar macam gambar bawah ni.
(klik untuk gemuk)

(klik untuk gemuk)

(klik untuk gemuk)

  • Kalau agak agak dah puas hati dengan apa yang korang dah buat. Meh saya ajar cara nak save. HAHA, pergi kat FILE > SAVE
  • Bila dah tekan save, dia akan keluar macam ni.
(klik untuk gemuk)

  • Lepas dah Save, upload gambar korang tu dekat Photobucket okay?
  • Kalau tak tahu cara nak letak welcome image ni, tengok kat sini.
  • HAHA, nak tengok hasil welcome image tadi tak? Nah. Kalau rasa nak ambik, ambik. Kalau tak nak sudah. Saya tahu korang boleh buat yang lagi cantik dari yang ni kann? hehehe..
http://4.bp.blogspot.com/-DbtpgpIFdI/Tqpp1v9j_NI/AAAAAAAAAKo/wgsuebE09rA/s1600/welcomeimage7

  • Simple jer. Nanti korang buat lah lagi lawa eh, hope korang faham tuto ini. Kalau tak paham ke, atau tak paham langsung ke, bagitahu saya kat shoutbox atau kat fb.
Penat betul buat tuto ni.
HAHA, yeay yeay! sekolah dah nak bukak!
Wahh, rindu giler kat kawan kawan sume!
Okay, dia dah mula over.
Kbai.

From: -Muhd Fadlin-

1 comment:

♥ Anis said...

owh, baru tau pixrl pon boleh buat cam ni :) thanks eh.. hehe