Monday, October 29, 2012

Numerology: Attitude Number.


Tadi check Tumblr, then jumpa benda ni. To me, ada benda yang betulnya jugak, but janganlah percaya sangat 100% kan. Enjoy.

Attitude Number: Your general attitude towards life, and how you appear when people first meet/talk you.

How to Calculate: Add your month and day together until a SINGLE DIGIT.

  • November 28th
  • 11, 28 
  • 1+1+2+8=12
  • 1+2= 3 (the 3 Attitude)

  • January 20th
  • 1, 20
  • 1+2+0= 2 (the 2 Attitude)

  • July 6th
  • 7, 6
  • 7+6=13
  • 1+3= 4 (the 4 Attitude)

The 1 Attitude
This is someone who doesn’t like to ask for help. You are completely self-motivated. 1’s have issues with their self-esteem; you just don’t think you’re good enough. That’s why you need praise from others. If you people in you, then there’s nothing you can’t achieve; if they don’t you’ll rebel.

The 2 Attitude
You are easygoing. 2’s tend to be the observer. You have a romantic streak and love is important to you. You’re also intrigued with anything regarding psychic ability, and experience deja vu. You have dreams that come true. You are in touch with your intuition and the meta-physical (philosophical) side of life. You do have compassion for people and are fascinated with people’s stories. You are rarely bored with those.

The 3 Attitude
You like to joke. You have a sense of humor and are charismatic. The Peter Pan Syndrome, you don’t necessarily grow up. But when you’re in a good mood, it’s a big smile, bright eyes, and great conversation. If you’re in a bad mood, people don’t get to be happy around you. You have that effect on people.

The 4 Attitude
You are a list keeper. There are times when 4’s become very quiet and people do not know what they’re thinking. You’re keeping track of all that’s happening. People might find you surrounded by nature, or doing any form of repair, or construction. You teach all of us. You become an expert at your skill and teach people how to do it. You definitely will play devil’s advocate; meaning you make people see all sides, both the positive and the negative. You will confront people who you think are being dishonest.

The 5 Attitude
You are playful and fun. You need to go and explore the world, and if you get stuck in a monotonous (boring, tedious) situation, you can wind up playing the martyr (feeling that your life is taken away). So, better for you to get out there. It’s all about adventure and excitement. You love to flirt and tease, and you’re usually the life of the party.

The 6 Attitude
You are the nurturer. Male or female, you are taking care of everybody else. A child who is a 6 Attitude act as if they are your mother or father. You’re the one in charge; you don’t want people telling you what to do or how to be. You feel most useful when things are out of control and you are fixing it. If it’s peaceful, you don’t know what to do with yourself. You definitely take care of other people and you’re usually great with children or running a business.

The 7 Attitude
People don’t know what you’re thinking or feeling. You keep to yourself and are introspective. You must continue studying the quest of why you’re here. You have no problem asking direct questions but will look at people suspiciously if they ask you even one. You reveal yourself slowly as you go. You can shut down and make people feel that you’re not remotely interested in what they’re saying, but the joke is on them because you are the ultimate observer. You don’t miss a thing.

The 8 Attitude
You have no problem telling people what you think. You can be a little too blunt, so it is best for others to keep your sense of humor and focus on the positive things in life. More often than not, many 8’s are seen reading investor’s magazines or brainstorming on how to improve their lives, establish financial security. If you have family, you want to be a good provider. The flip side of the 8 is that money can seem completely unattainable (feeling like money will slip right through your fingers). You must treat each day as a chance for a new beginning. You have to let go of the past, or you will harbor negative thoughts that will interfere with today’s potential happiness.

The 9 Attitude
You are the leader. At work, you’ll not just do your job but everyone else’s. Wherever you go, people will look at you as the person in charge. Your way of life is basically “Show me what to do, and I will do it.” If you have any emotional scars from your childhood, you need to let them go. If you do not, it can lead to depression. You are very quick to help others, but you must learn to establish healthy boundaries so as not to be drained emotionally.

Haha. Mesti ada kait mait sikit dengan korang kan? But I don't read all the attitude, I just read mine. Okay. Have a nice day. Kbye.

We have a few days more till the school ends. So, you better enjoy your school days.

Friday, October 19, 2012

Tutorial: Youtube Player [New Coding]


If korang yang ada guna youtube player tu kan, mesti bengang sebab coding yang lama tak boleh guna dah kan. Actually korang sendiri yang kena rajin tengok coding youtube yang asyik berubah-ubah dekat bahagian Share > Embed tu. So untuk memudahkan korang, meh den bagi new coding for youtube player.

Btw, dipersilakan tengok Live Preview:

<center><object width= "30" height="25"><param name="movie" value=""></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed></object></center>

Nota kaki:
Biru - Tukarkan dengan link lagu korang, if tak tahu tengok Amylia yang INI.
Untuk coding ni, dah siap letak kod Autoplay and autoreplay.

Ada faham ka? Faham, bagus! Tak faham, bagitahu nanti den tolong. Kbye.

Tutorial: Re-link Blog.


Rasanya dah lama tak buat tutorial ni. Haha. Harini nak ajar korang macam mana nak tukar URL blog tanpa hilang followers, post and semua orang akan tahu yang korang dah tukar link blog. Takdelah susah mana pun, if korang ikut betul-betul and fahamkan tuto ni.

1.  First, korang kena buat satu blog baru. Caranya, dekat dashboard tu, kan ada button "New Blog". Tekan lah ape lagi.
2.  Lepas dah create, URL blog tu, letak je url pape dulu buat sementara sebab nanti korang kena letak balik url blog lama korang dekat blog baru ni.
3.  Tukar URL blog lama korang tu dengan URL yang korang nak. 
4.  Lepas dah tukar, URL blog lama korang tu, korang jadikan URL blog baru korang tadi.
5. Now, blog baru korang ni, korang Revert to Classic Template. Lepas dah tukar ke Classic Template, korang pastekan koding dekat bawah ni dekat bahagian Template > Edit HTML.

Nota kaki:
- Korang tukarkan semua "" tu kepada URL baru korang. 
- Tukarkan 8913019464157135838 kepada blog ID korang.
- Tukarkan "" kepada link profile blogger korang.
- If tak suka design dia, pandai-pandailah tukar colour semua tu kay?

Ada faham ka? Kalau tak paham contact-contactlah dekat Facebook, Twitter or emel. Kbye.


Sunday, October 14, 2012

Hadiah Istimewa.


Semester baru kembali lagi, 
Dan, aku masih lagi di sini,
Menjalani hari-hari yang sukar lagi berduri,
Tapi, hidupku tida lagi sunyi,
Kerana, ditemani mereka yang selalu 'happy'.

Ya Allah, kadangkala hati ini tersentuh jua,
Dengan pemberian yang amat bernilai harganya,
Pemberian yang bagiku sukar untuk cari pengganti,
Alhamdulillah, syukur,
Allah mendengar segala permintaanku yang ku idamkan buat selama-lamanya.

Wahai teman selamanya,
Bangga dan gembira,
Bukannya dipermainkan cinta kita,
Kerna, hakikat kegembiraan itu, hanya kita jua yang rasa.

Alhamdulillah, ya Allah.
Ingin sekali ku katakan, 
Ingin sekali ku laungkan, 
Hati yang dulu sunyi, kini sudah punyai pengganti, 
Kemana pergi, suasana yang ceria akan kupastikan, 
Agar setiap langkah yang dilalui, mempunyai seribu satu pengertian,
Pengertian yang bermakna bukan lagi mainan dalam kehidupan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

 Teman, ku titipkan doa kebahagiaan dalam setiap hembusan nafasmu, agar Allah sentiasa menjaga setiap langkah dalam kehidupanmu.

 Teman, ingin aku berpesan, berbudilah pada mereka yang memerlukan, berbaktilah pada mereka yang dalam kesempitan, kerna kadangkala mereka jua bisa menjadi peneman kita suatu masa hadapan.

ツ Teman, bukan mudah untuk menjadi yang terbaik, andai kau sulamkan hati budimu dengan seurat benang emas sekalipun, percayalah.... masih belum pasti hati itu kan juga mewangi seperti kasturi, jika tiada langkah untuk kau terus mewarisi iman sejak temurun lagi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Aku menulis, aku mencoret semata-mata ingin ku bicarakan, yang diri ini sayang padamu yang teman-temanku. Doaku untuk kalian, semoga Allah memberkati kehidupan yang kalian corakkan dengan lukisan yang bisa buat orang lain mengukir senyuman. Pada angin ku berpesan, pada bulan yang menyaksikan, sesungguhnya kalianlah, ' hadiah' paling bermakna dalam hidupku.


Wednesday, October 10, 2012

4 Down, 4 More.


Hyep there. So BM, Agama, English and Geografi dah lepas. Alhamdulillah. Lepas ni ada Sains, Sejarah, Matematik and last one, Kemahiran Hidup. So dah dua hari PMR, alhamdulillah berkat korang semua dapat jawab dengan tenang :) Thanks sangat sangat. Cuma Geografi tadi agak mempengaruhi mood aku. Yelah, orang lain bising cakap senang tapi aku sorang je kata susah. But lately ni rasa depressed gila. Haha hidup, kenalah layan semua perangai manusia kan? Ego, fikir diri sendiri, tu semua memang kena hadaplah kan? Yelah api yang membara, bila dilawan dengan api, lagi marak jadinya. So, apa kata kita lawan api dengan air? 

Memanglah sakit. Tapi untuk kebaikan diri sendiri jugak kan? Seriously aku harap sangat Geografi aku A. And esok Sejarah. Sigh. Aku minat sejarah, tapi lemah sejarah. Hmm. Takpelah just harapkan yang terbaik. And about Geografi, past is past, isn't it? Btw nak cerita ni. Haha lawak pun ada jugak. Tadi, time English paper 2, aku buat karangan 3 page uh! Haha first time dalam hidup aku buat karangan English panjang camtu. Tapi yelah, English aku manalah expert sangat kan? But time buat tu, rasa gusto gila. Hope A jugak :)

Actually baru lepas baca blog Bubu Lalola. Sedih situation dia. Chill bro, I feel you. Haha, well this is life. Sometimes kita dekat atas, sometimes kita dekat bawah. And all those situations after paper Geo tadi, verily ruin my mood and its like throw mud for the whole day. Bak kata Amira, "just have faith in you". Haha tak pasal pasal Amira jadi botol air aku. Thanks Amira :3 

So rasanya sampai sini jelah kot. Maybe esok update lagi sebab Jumaat takde paper! :D Kay guys, pray for me, thanks :) Kbye.

I know it will never affect anyone even i'm on one's last leg though, nobody gonna care. So just bear in mind, if one day I stop taking any care about you, don't shock. Because you push me to be that way.

Monday, October 08, 2012

Besok PMR.


Alhamdulillah, esok bersamaan 9 Oktober 2012, tarikh keramat bagi semua pelajar Tingkatan 3 seluruh Malaysia di mana akan bermulanya Peperiksaan Menengah Rendah (PMR). So, saya, Muhd Fadlin bin Muhammad Firdaus Chan, dengan angka giliran NA006K108 ingin memohon maaf kepada semua yang rakan-rakan blogger sekiranya pernah terkasar bahasa, tercuri coding mana-mana tapi tak kredit, terlupa nak reply shoutbox dan ter-ter yang lain. Lol. And untuk kawan-kawan seperjuangan, semoga berjaya dan rasanya korang takde wat salah kot. Kosong-kosong lah yea ;)

So harini sepatutnya takpayah datang sekolah. Eceh, pesanan sifu sifu kata tak payah datang sekolah. Sepatutnyalah. But ya, memandangkan aku student yang baik, jadi aku datanglah. Lol perasantan sudah. K. Harini, macam macam jadi. Dari library sampailah ke blok Form 1 semua. Tapi takpelah, malas nak cerita. Bukan ada faedah pun, right? Anyway, appreciate the ones who always there for you before that person leaves you then it's too late to regret. Macam masuk tak masuk kan? Tahu. 

Besok subjek BM and Agama. Hmm, study tak habis lagi. Sigh. Tapi InsyaAllah boleh jawab, korang semua doa-doakanlah yer :) Kay rasanya tu je. Kbye.

"There's no point aku share dengan kau." WOW!

Thursday, October 04, 2012

Au Revoir Sept, Accueil October!


Pejam celik pejam celik dah bulan Oktober rupanya. So yeah, setiap detik itu tidak dapat diambil kembali. Jadi hargailah masa anda. PMR 9 Oktober. Lagi berapa jam je tu. Sangatlah rugi kalau baru nak menyesal sebab tak study awal awal tahun haritu. Tulah, bila dah nak dekat PMR, baru rasa stress kan?

Bulan lepas, biarkan lepas. Bulan baru, mulakan yang baru. Bulan baru, cerita baru lah kan. Hmm nak cerita tapi public sangat. Lol. Yelah, hidup kena ada privasi jugak kan. Cuma nak cakap sikit jelah, kesalahan kita sebagai manusia, senang je orang lain nampak, right? Kebaikan yang kita buat, punyalah sebesar gajah pun still tak nampak, kan?

Takpelah, cukup jelah dah tulis post camni. Lol. Kang ada masa tulis je jugak lagi kan? Btw, doa-doakanlah supaya aku senang jawab soalan PMR nanti yea :) Thanks. Kbye.

There's a rock and a wood. You choosed rock. Then you regret. And if you want to choose the wood back, bear in mind that the wood will never ever be the same..