Sunday, July 08, 2012

bila suka jadi dukaAssalamualaikum and annyeong!

Hari ni taknak speaking speaking lagi dah. Haha, bajet English pandai sangat je. Hmm, semua orang pernah merasai detik-detik bahagia, gembira dan yang paing tidak diingini, duka. Well, dalam dunia ini, kalau tanpa duka, tiadalah suka. Tapi manusia ni, bila saat duka tu dah datang, barulah nak menyesal pasal perkara yang lepas. Yeah. I admit it, I did the same before. Tapi, kita manusia memang macam tulah kan. Manusia terlalu mengikut keadaan sehinggakan keadaan yang mengawal kita bukan kita mengawal keadaan. Macam dah krik krik pulak. Tapi, semua tu normal lah. Hmm, inilah hidup.

Pernah ke kita terfikir kesedihan orang lain saat kita gembira?

Okay, yang ini boleh dikategorikan soalan yang ada bangangnya juga. Think back. Orang pernah cakap, saat gembira itu, nikmatilah. Saat duka itu, lupakanlah. Tapi ingat, konsep ni kita gunakan bila time tengah happy jelah. Yelah, kalau asyik happy je, pikir hidup kau boleh senang? boleh bahagia? absolutely, not. Bila tengah bahagia, gembira, just enjoylah with it. Tak perlu nak ingat pasal kucing yang dah mati dua bulan lepas tu der. Tapi ada hadnya. Bila saat gembira itu pergi, barulah kita jadi normal balik. Kita selalu lupa tentang siapa yang menceriakan hari kita, yang mendukakan hati kita. Usually, yang selalu buat kita happy tulah yang akan menyakitkan hati kita super duper truper kali ganda. Right?


Yerp, betul tu. Kadang kadang, dalam duka ni, ada manisnya. Apa yang manisnya? Kawan. Apa yang manis? Kawan. Apa yang manisnya? Kawan. Haha. Kawan? Yes, kawan. Kawan yang paling rapat dengan kita so for sure kawan kita akan tahu bila saatnya kita tengah berduka. Betul tak kawan kawan semua? And kalau kawan yang tidak fake, dia akan cuba sedaya upaya untuk membuatkan kita senyum or ketawa. Macam kawan-kawan saya, Aiman, Farish, Putera, Syaza and Alia. They always there for me. So ingat, whenever kita sedih, kita mesti luahkan dekat kawan right? And kawan kita pun mulalah dengan lawak bodoh dia tu sampai buat kita gelak tak berhenti. Hmm, tulah gunanya kawan, kan? :)


This about move on. Okaylah, mesti ramai dah paham maksud dia kan? Tapi, nak terangkan jugak. Yelah, lain orang lain pendapat, kan? Cry a river. Siapa je yang tak sedih bila duka melanda, betul tak? I am sure, mesti ramai yang dalam kita ni, bila malam je, mesti rasa lonely.. rasa terpinggir, rasa menyesal semua.. Itu menunjukkan kita dah matang :') Tangisilah setiap duka itu dengan air mata yang tulus dan ikhlas.. Tangisilah sepuas-puasnya dan jangan bazirkan air mata untuk benda yang sama lagi kelak. Build a bridge. Selepas tangisi kesedihan tu, cubalah mencari jalan untuk menyelesaikan masalah tu. Setiap masalah ada penyelesaiannya. Ibarat seperti sekuntum bunga, akhirnya layu juga sebab nak selamat dari lebah. Lolz. jadi carilah jalan untuk selesaikan masalah tersebut. Get over it. Apa lagi? Lepas dah jumpa jalan penyelesainnya, laksanakan! Jangan takut jika jambatan itu runtuh, kita mesti boleh buat yang baru, kan? Jangan takut pada risiko sebaliknya risiko yang seharusnya takut kepada kita. 

To all my dearest best friends forever...


Kbye..

When it hurts to look back and you're just afraid to look ahead, just look beside you and I will be there. InsyaAllah..

No comments: